4.Bölüm

4. Bölüm
• İmâm Ali'nin (a.s) Sevgisi
• İmâm Ali (a.s) ve Şîaları
• İmâm Ali'ye (a.s) Karşı Düşmanlığın Sonuçları
.
İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ
144- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİNE DAİR İLAHÎ EMİR
787- Saîd b. Tarîf, İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s) Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmektedir:
"Bilin ki Cebrâîl bana geldi ve şöyle dedi: 'Ey Muhammed, Rabb'in seni Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisine ve velâyetine emrediyor."
788- Musâ b. İsmail, babasından, o da dedesinden, o da babası İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s), o da babası İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s), o da Câbir b. Abdullah'tan Re-sulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Cebrâîl, Allah indinden bana gelerek, yeşil bir yaprak getirdi kendisiyle; o yaprağın üzerinde beyaz bir yazıyla şöyle yazılıydı: "Hiç kuşkusuz ben Ali b. Ebî Tâlib'in muhabbetini, yaratıklarıma farz kıldım. O hâlde bunu onlara ilet."
789- Senetli bir hadiste İmâm Hüseyin (a.s) Sa'd b. Ubâde'ye dayandırarak Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmektedir:
"Ben göğe çıkarıldığımda, ve Rabb'ime iki yay veya daha yakın olduğumda (burada manevi yakınlık kastedilmiştir), Allah-u Teâlâ tarafından bana şöyle nida edildi: 'Ey Muhammed, yeryüzünde kimin seninle birlikte olmasını istiyorsun?' Dedim ki: 'Aziz ve Cabbâr (Rabb'im) kimi sever ve sevmemi emrederse, onu severim.' Allah-u Teâlâ'dan şu nidayı duydum: 'Ey Muhammed, Ali'yi sev; zira ben onu ve onu seveni seviyorum…"
790- Resulullah (s.a.a): "Ey insanlar, Ali'yi sevin; zira hiç şüphesiz Allah onu seviyor…"
791- Senetli bir hadiste Resulullah'tan (s.a.a) şöyle rivâyet edilmiştir:
"Hiç kuşkusuz benden sonra Ali, sizin velinizdir. O hâlde Ali'yi sev; zira o ancak emredildiğini yapmaktadır."
792- Ebû Saîd-i Hudrî, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
"Ali'yi sevin; zira hiç şüphesiz onun eti, benim etimden ve onun kanı, benim kanımdandır; ümmetimden onun hakkındaki ahdimi zayi edenleri ve onun hakkındaki vasiyetimi unutanları, Allah rahmetinden uzak kılsın! Onların Allah hakkında bir nasibi yoktur."
145- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİNİN SONUÇLARI
793- Resulullah'tan (s.a.a) nakledilen bir hadiste şöyle geçmektedir:
"…Bilin ki kim Ali'yi severse, beni sevmiştir; kim de beni serverse, Allah ondan razı olur; Allah da bir kimseden razı olursa, onu cennetle mükafatlandırır."
794- Hâris, Hz. Ali b. Ebî Tâlib'den (a.s) şöyle nakletmiştir:
"Kim beni severse, Kıyâmet gününde beni sevdiği şekilde görür; kim de bana düşmanlık beslerse, Kıyâmet gününde beni sevmediği şekide görür!"
795- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki bir kimse Ali'yi severse, Allah onun için (cehennem) ateşinden ve nifaktan kurtuluşu ve Sırât'tan geçiş iznini ve azaptan emânda kalmayı yazar."
796- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki kim Ali'yi severse, Kıyâmet günü yüzü on dörtlük ay gibi parladığı hâlde gelir."
797- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki bir kimse Ali'yi severse, Arş'ın altından bir melek ona şöyle seslenir: 'Ey Allah'ın kulu, amelini baştan başla; hiç şüphesiz Allah, senin bütün günahlarını bağışladı."
798- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki kim Ali'yi severse, Allah onu bağışlar."
799- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki bir kimse Ali'yi sever ve bu sevgi üzerinde ölürse, melekler onunla müsafaha eder ve Peygamberlerin ruhu onu ziyaret eder!"
800- Resulullah (s.a.a): "Kim Ali'yi kalbiyle severse, bu ümmetin sevabının üçte birisini hak eder; kim hem kalbi ve hem de diliyle severse (dilinde ona karşı sevgisini belirtirse), bu ümmetin sevabının üçte ikisini hak eder; kim de hem kalbi, hem dili ve hem de eliyle severse (pratikte bu sevginin gereklerini yerine getirirse), bu ümmetin sevabının hepsini hak etmiş olur! Bilin ki Cebrâîl bana şöyle haber verdi: "Saadetin hepsine o kimse sahip olur ki Ali'yi hem hayattayken hem de vefatından sonra sevmiş olsun."
801- Yahya İbn Abdurrahman-i Ensârî diyor ki Resu-lullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu duydum:
"Kim hem hayatında ve hem de vefatından sonra Ali'yi severse, onun için emniyet ve iman yazılır (kaçınılmaz olur)."
802- İbn Abbâs Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
"Ali, hüküm vermede ümmetimin en iyisidir. O hâlde kim beni seviyorsa, onu da mutlaka sevsin; zira kul, benim velâyetime ancak Ali'yi sevmekle ulaşır."
803- Selmân ise şöyle rivâyet etmektedir Allah Resulü'nden (s.a.a):
"Kişi ancak benim Ehlibeyt'imi benim için severse, iman etmiş sayılır.' Ömer b. Hattap 'Ehlibeyt'i sevmenin alameti nedir?' diye sorduğunda, elini Ali'ye dokundurarak 'İşte budur (bunu sevmektir)!' cevabını verdi."
804- Yine Selmân-ı Fârisî'den şöyle nakledilmiştir:
"Resulullah'ı (s.a.a) gördüm ki Ali b. Ebî Tâlib'in bacağına ve göğsüne dokunarak şöyle buyurdu: 'Seni seven, beni sevendir; beni seven ise Allah'ı sevendir; sana düşman olan, bana düşman olmuştur ve bana düşman olan, Allah'a düşman olmuştur!"
805- Resulullah (s.a.a): "Şunu bilin ki kim Ali'yi severse, hesaptan, teraziden ve Sırât'tan amânda kalmış olur."
806- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki Ali'yi seven kimse, göklerde ve yerde 'Allah'ın (muhabbetinin) esiri' olarak adlandırılır!"
807- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki kim Ali'yi severse, 'Allah'ın yeryüzündeki emini' olarak adlandırılır. "
808- Resulullah (s.a.a): "Şunu bilin ki kim Ali'nin sevgisi üzere ölürse, ben cennet konusunda onun için kefilim."
809- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki kim Ali'yi severse, onun için ne bir divan kurulur, nede bir terazi; ona şöyle hitap edilir: "Hesapsız olarak cennete gir!"
810- Resulullah (s.a.a): "Kim Ali'yi severse, muhakkak ki beni sevmiştir ve kim de beni severse, hiç kuşkusuz Allah'ı sevmiştir."
811- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki bir kimse Ali'yi severse, bedenindeki her damarın sayısıca Allah ona bir huri verir; ailesinden seksen kişi hakkında şefaat etme hakkına sahip olur; cennette, bedeninin her kılına karşılık ona bir huri ve bir şehir verilir."
812- Sadaka b. Musâ, İmâm Musâ Kâzım'dan (a.s), o da babası İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s), o da Câbir b. Abdullah Ensârî'den şöyle nakletmişlerdir:
"Benim, ümmetim için, Ali'yi konusunda beslediğim umut, aynı 'La İlahe İllallah'a beslediğim umut gibidir."
146- İMÂM ALİ'yi (A.S) SEVMENİN BEREKETLERİ
813- Ebû Bekr Abdullah b. Abdurrahman diyor ki, Os-man b. Affân'dan duydum; o da diyor ki, Ömer b. Hattâb-'dan duydum; o da diyor ki, Ebû Bekr b. Ebî Kuhâfe'den duydum; o da diyor ki, Resulullah'tan (s.a.a) duydum ki şöyle buyuruyordu:
"Hiç şüphesiz Allah, Ali b. Ebî Tâlib'in yüzünün nurundan bir çok melekler yaratmıştır ki (Allah'ı) tesbih ve takdis ediyorlar ve bunun sevabını, onun ve evlatlarının sevenleri için yazıyorlar."
814- Resulullah'tan (s.a.a) nakledilen bir hadiste şöyle geçmektedir:
"…Bilin ki, kim Ali'yi severse, Allah onu sıddıklar, şehitler ve sâlihlerle birlikte Arş'ının gölgesinde yer verir ve onu Kıyâmet gününün büyük dehşetinden ve korkunç sahnelerinden korumaya alır."
815- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki, kim Ali'yi severse, Allah onun kitabını (amel dosyasını), sağ eline verir ve onu peygamberler gibi sorgular. Bilin ki, kim Ali'yi severse, Kevser'den içmeden, Tûbâ ağacının (meyvesinden) yemeden ve cennetteki yerini görmeden dünyadan çıkmaz…"
147- EĞER İNSANLAR, İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİNDE BİRLEŞSELERDİ…
816- İbn Abbâs, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
"Eğer insanlar Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisinde birleşselerdi, Allah (cehennem) ateşini yaratmazdı."
817- Ebû Basîr, İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s) o da babalarından, onlar da Hz. Ali'den (a.s) Resulullah'ın (s.a.a) kendisine şöyle buyurduğunu nakletmişlerdir:
"Ya Ali, ben (Mirac gecesinde) göğe çıkarıldığımda, melekler her gökte beni müjdelerle karşılıyorlardı; bilahare Cebrâîl beni meleklerin bir mahfilinde karşılayarak şöyle dedi: "Eğer ümmetin Ali'nin sevgisi üzerinde birleşselerdi, Allah (azze ve celle), (cehennem) ateşini yaratmazdı…"
148- İMÂM ALİ'yi (A.S) SEVMEK İBÂDETTİR
818- Resulullah (s.a.a): "Ali'yi sevmek ibâdettir; Allah onun velâyetini kabul etmeden ve düşmanlarından teberri etmeden hiçbir kulun imanını kabul etmez."
819- Hasan b. Salih b. Hayy diyor ki, İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s) şöyle duydum:
"Ali'yi sevmek ibâdettir ve ibâdetin en hayırlısı başkalarından saklananıdır."
149- İMÂM ALİ'yi (A.S) SEVENLERİN YEDİ HASLETİ
820- Câbir b. Abdullah-i Ensârî'den şöyle nakledilmiştir:
"Bir gün biz, Resulullah'ın (s.a.a) yanındaydık. Bir ara Allah Resulü, yüzünü tam olarak Ali b. Ebî Tâlib'e döndürerek şöyle buyurdu: "Ey Ebe'l-Hasan, seni müjdelememi ister misin?" O da 'Evet ya Resulallah' deyince, şöyle devam ettiler: "İşte bu, Cebrâîl'dir; Allah-u Teâlâ'dan haber veriyor ki senin Şîalarına ve sevenlerine yedi haslet bağışlamıştır: Ölüm anında kendilerine müdara edilecek; korku anında yalnızlıkları giderilecek; zulmet ve karanlık anında, aydınlanacaklar; dehşet anında, emniyete alınacaklar; ameller tartıldığında, kendilerine adaletle davranılacak; Sırât'tan geçiş iznine sahip olacaklar; diğer insanlardan önce cennete girecekler ve onların nuru önlerinde ve sağlarında hareket edecektir."
150- İMÂM ALİ'nin (A.S) SEVGİSİ, MÜMİNİN AMEL DEFTERİNİN UNVANIDIR
821- Resulullah (s.a.a): "Müminin sahifesinin (amel defterinin) unvanı, Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisidir."
151- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ, ALLAH'IN MUHKEM İPİDİR
822- Resulullah (s.a.a): "Kim (Allah'ın) sağlam ipine sarılmak isterse, Ali ve zürriyetini sevsin."
823- İmâm Ali Rızâ (a.s) kanalıyla babalarından Resu-lullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Kim kurtuluş gemisine binmeği, 'ürvetü'l-vüskâ'ya (Allah'ın sağlam kulpuna) tutunmayı ve Allah'ın sağlam ipine sarılmayı istiyorsa, benden sonra Ali'yi sevsin; onun düşmanına düşman olsun ve onun evlatlarından olan hidâyet imâmlarına uysun, zira hiç kuşkusuz onlar, benden sonra benim halifelerim, vasîlerim; Allah'ın, halk üzerindeki hüccetleri; ümmetimin efendileri ve takva sahiplerini cennete doğru götüren önderlerdir; onların hizbi, benim hizbim, benim hizbim de Allah'ın hizbidir; onların düşmanlarının hizbi ise Şeytan'ın hizbidir!"
152- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ, ALLAH'IN SAĞLAM KULPUDUR
824- Resulullah (s.a.a): "Kim Ali b. Ebî Tâlib'i severse, (Allah'ın) sağlam kulpuna sarılmıştır."
825- İmâm Ali Rızâ (a.s), babalarından Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu rivâyet etmiştir:
"Kim (Allah'ın) sağlam kulpuna tutunmak istiyorsa, Ali ve Ehlibeyt'imin sevgisine sarılsın."
153- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ, HASENEDİR
826- Resulullah (s.a.a): "Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisi, öyle bir hasene (iyi amel)dir ki onunla birlikte hiçbir "seyyie" (kötülük-küçük günah) (insana) zarar vermez ve ona düşmanlık beslemek, öyle bir kötülüktür ki onunla birlikte hiçbir iyi amel fayda etmez."
154- İMÂM ALİ'nin (A.S) SEVGİSİ, İTÂATLERİN KABULÜNE MUCİptİR
827- Abdullah b. Ömer, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
"Bilin ki kim Ali'yi severse, Allah onun namazını, orucunu, gece ibâdetlerini kabul eder ve duasını icabete eriştirir."
828- Resulullah'tan (s.a.a) nakledilen bir hadiste şöyle geçmektedir:
"Rabb'im bana hangi fazileti vermiş ise, aynısını Ali'ye de vermiştir… Allah, hiçbir farzı Ali'nin sevgisi olmadan kabul etmez."
155- İMÂM ALİ'nin (A.S) SEVGİSİ, SÂLİH AMELİN KABULÜNE MUCİptİR
829- Yine Resulullah'tan (s.a.a) nakledilen bir başka hadiste şöyle geçmektedir:
"Bilin ki kim Ali'yi severse, Allah onun hasenelerini (sâlih amellerini) kabul eder ve kötülüklerinden vazgeçer; böyle birisi cennette Seyyid-üş Şühedâ Hamza'nın arkadaşı olacaktır."
830- İbn Abbâs, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
"Beni hak olarak peygamberliğe seçene andolsun ki Allah, Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisi hakkında sorgulamadan hiçbir kulun, hiçbir iyi amelini kabul etmez."
156- İMÂM ALİ'nin (A.S) SEVGİSİ VE MELEKLERİN MAĞFİRET DİLEMESİ
831- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki, kim Ali'yi severse, melekler onun için mağfiret dilerler ve cennetin sekiz kapısı da onun yüzüne açılır ki, hangisinden isterse, sorgusuz bir şekilde içeri girer."
832- Resulullah (s.a.a): "Allah, Ali b. Ebî Tâlib'in yüzünün nurundan yetmiş bin melek yaratmıştır ki, Kıyâmet gününe kadar ona ve sevenlerine istiğfar ederler."
157- İMÂM ALİ'nin (A.S) SEVGİSİNİN GÜNAHLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
833- Resulullah (s.a.a): "Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisi, ateşin odunu yaktığı gibi, günahları yakar."
834- İbn Abbâs, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
"Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisi, ateşin odunu yemesi gibi, kötülükleri yer bitirir."
158- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ VE DUALARIN KABULÜ
835- Câbir b. Abdullâh-i Ensârî, Ebûzer'den şöyle nakletmiştir:
"Mescitte, Peygamber'in (s.a.a) yanında oturuyordum; o sırada Ali (a.s) çıkageldi. Resulullah (s.a.a), onun geldiğini görünce, 'Ey Ebâzer, kimdir bu gelen?' diye sordu. Ben 'Ali'dir, ya Resulallah' dedim. Yine sordu: 'Ey Ebâzer, onu seviyor musun?' 'Evet ya Resulallah dedim, vallahi onu seviyorum; onu seveni de seviyorum.' Bunun üzerine şöyle buyurdu: 'Ey Ebâzer, Ali'yi sev, onu seveni de sev; zira, hiç şüphesiz, kul ile Allah-u Teâlâ'nın arasındaki (nur) hicabı, Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisidir. Ey Ebâzer, ihlas ve samimiyetle Ali'yi sev; çünkü kim Ali'yi ihlasla sever ve Allah-u Teâlâ'dan bir şey isterse, ona istediğini verir ve Allah'ı çağırdığında ona icabet eder.' Dedim ki, 'Ya Re-sulallah, ben Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisini, yüreğimde soğuk bir suyun serinliğinin veya arı balının veya okuduğum bir Kur'ân âyetinin (lezzeti) gibi buluyorum; hatta bu, baldan daha lezzetlidir benim yanımda.' Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurdu: 'Şecere-i Tayyibe (temiz ağaç) biziz; ürvetü'l-vüskâ (Allah'ın sağlam kulpu) biziz; bizim sevenlerimiz ise o ağacın yapraklarıdır. O hâlde kim cennete gitmek isterse, o ağacın dallarından birisine tutunsun."
836- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki, kim Ali'yi severse, melekler onunla müsafaha eder; Peygamberler onu ziyaret eder ve Allah onun her hacetini yerine getirir."
159- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ VE AZRÂÎL'İN MERHAMETİ
837- Abdullah b. Mes'ûd, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
"Gök ehlinden, Ali b. Ebî Tâlib'i ilk kardeş edinen kimse, İsrâfil'dir; sonra Mîkâîl ve sonra da Cebrâîl. Gök ehlinden onu ilk sevenler ise Arş'ı taşıyanlar, sonra cennet meleği Rıdvan, sonra da ölüm meleği (Azrâîl). Hiç şüphesiz, ölüm meleği, Ali b. Ebî Tâlib'in sevenine peygamberlere merhamet ettiği gibi, merhamet eder."
838- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki, kim Ali'yi severse, Allah, ölüm meleğini peygamberlere gönderdiği gibi ona gönderir; Münker ve Nekîr'in dehşetini ondan uzaklaştırır; yüzünü ak eder ve Seyyidü'ş-Şühedâ Hz. Hamza ile birlikte olur."
839- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki, kim Ali'yi severse, Allah, ölüm meleğini müdara ve şefkatle ona gönderir; Mün-ker ve Nekîr'in dehşetini ondan uzaklaştırır; kabrini nur-landırır ve yüzünü ak eder."
160- İMÂM ALİ'nin (A.S), ÖLÜM ANINDA SEVENLERİNİN YANINDA HAZIR OLMASI
840- Resulullah (s.a.a) Hz. Ali'ye (a.s) hitaben:
"Ya Ali, hiç şüphesiz, seni sevenler üç yerde sevineceklerdir: Can verdiklerinde; çünkü sen onların yanında hazır olacaksın; kabirlerinde sorgulandıklarında; çünkü sen, onlara (verecekleri cevabı) telkin edeceksin ve Allah'ın huzuruna sunulduklarında; çünkü sen onları tanıtacaksın."
841- Senetli bir hadiste ise, Resulullah'ın (s.a.a) Hz. Ali'ye (a.s) hitaben şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Ya Ali, senin kardeşlerin dört yerde sevineceklerdir: Can verdiklerinde; ben ve sen onların şahidi olacağız; mezarlarında sorgulandıklarında; (Allah'a) sunulduklarında ve Sırât'ın yanında."
842- İmâm Rızâ'nın (a.s), babaları kanalıyla, Hz. Ali'den (a.s) şöyle naklettiği rivâyet edilmiştir:
"Kim beni severse, ölüm anında beni sevdiği gibi bulur; kim de bana düşmanlık beslerse, ölüm anında beni sevmediği şekilde bulur."
843- Hâris-i A'ver, Hz. Ali'den (a.s) şöyle nakletmiştir:
"Beni seven her mümin, ölüm anında mutlaka beni, sevdiği gibi görür ve bana düşmanlık besleyen her kul, mutlaka beni, sevmediği şekilde görür…"
844- Hâris-i Hemedânî diyor ki, Emirü'l-Müminin Ali b. Ebî Tâlib'in (a.s) huzuruna vardım. İmâm (a.s) bana 'Seni getiren neydi?' diye sorunca, 'Sana olan sevgim ya Emire'l-Müminin' dedim. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Ey Hâris, beni seviyor musun?' Dedim ki 'Evet, vallahi seviyorum ya Emire'l-Müminin!' İmâm (a.s) şöyle devam etti: 'Şunu bil ki (can verirken) ruhun boğazına ulaştığında, beni sevdiğin şekilde göreceksin! Yine (Kevser havuzu başında, bazı) kişileri havuzdan yabancı deveyi sürüden uzaklaştırır gibi uzaklaştırdığımda, beni istediğin gibi göreceksin. Aynı şekilde beni Sırât üzerinden elimde 'Hamd Sancağı'nı tuttuğum hâlde, Resulullah (s.a.a) ile birlikte geçtiğimi gördüğünde, sevdiğin gibi beni göreceksin!"
845- İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Ali'nin dostu, üç yerde onu, kendisini sevindirecek şekilde görecektir: Ölüm sırasında, Sırât'tan geçerken ve (Kevser) havuzu başında."
161- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ VE ÖLÜM ANINDAKİ ZORLUKLAR
846- Resulullah'tan (s.a.a) nakledilen bir hadiste şöyle geçmektedir:
"…Bilin ki kim Ali'yi severse, Allah ona, ölüm zorluklarını kolaylaştırır ve kabrini cennet bahçelerinden bir bahçeye dönüştürür!"
162- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ VE AMEL DEFteRİNİN SAĞ ELE VERİLMESİ
847- Resulullah'tan (s.a.a) nakledilen bir hadiste şöyle geçmektedir:
"…Bilin ki kim Ali'yi severse, Allah, onun amel defterini sağ eline verir ve onu peygamberleri sorguladığı gibi sorgular."
163- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ VE SIRÂT'TAN GEÇİŞ
848- Resulullah (s.a.a): "Sırât'tan ancak, Ali'nin kendisi için geçiş izni yazdığı kimse geçecektir."
849- Ebû Saîd-i Hudrî'den Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Allah-u Teâlâ, Meâd'ın hesabını sona erdirdikten sonra, iki meleğe, Sırât üzerinde durmalarını emredecektir. Böylece Ali'den velâyet beratı olmayan (Sırât'tan) geçemeyecektir. Kimin elinde bu berat olmazsa, Allah onu yüzüstü (cehennem) ateşine atacaktır!"
850- Resulullah (s.a.a): "Kıyâmet günü olduğu ve mizanın cehennemin yanı başında kurulduğu sırada, oradan ancak, yanında Ali b. Ebî Tâlib'in velâyet yazısı bulunan kimse geçecektir."
851- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki kim Ali'yi severse, Sırât'tan göz alıcı şimşek gibi geçecektir!"
852- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki kim Ali'yi severse, Sırât'tan göz alıcı şimşek gibi geçer ve hiçbir zorluk gör-mez."
853- Resulullah (s.a.a): "Sizden, kim Ali'yi daha çok severse, Sırât üzerinde ayakları en sağlam basan, o olacaktır."
854- Resulullah (s.a.a): "Şunu bilin ki kim Ali'yi severse, onun için (cehennem) ateşinden kurtuluş, Sırât'tan geçiş izni, azaptan emânda kalma yazılır ve onun için bir (sorgulama) divanı açılmaz ve terazi kurulmaz ve ona şöyle hitap edilir: "Gir cennete sorgusuz!"
855- İmâm Muhammed Bâkır'ın (a.s) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Eğer Allah, bir kimsenin kalbinde Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisini sabit kılarsa, bir ayağı sürçerse, Allah onun diğer ayağını sabit kılar."
856- İmâm Muhammed Bâkır (a.s), babaları kanalıyla, Resulullah'ın (s.a.a) Hz. Ali'ye hitaben şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Eğer senin sevgin, bir müminin kalbinde sabitleşirse, onun Sırât üzerinde bir ayağı kayarsa, diğer ayağı sabit kalır ve bilahare de Allah onu seni sevmekle cennete götürür."
857- Abdullah b. Müsennâ b. Temâme b. Abdullah b. Enes b. Mâlik, babasından o da dedesinden Resulullah (s.a.a)- 'in şöyle buyurduğunu nakletmişlerdir:
"Kıyâmet günü olup da Sırât, cehennem üzerine kurulduğunda, onun üzerinden ancak Ali b. Ebî Tâlib'in velâyetinin yazılı olduğu bir geçiş iznine sahip olan kimse geçecektir. Kur'ân'da geçen 'Durdurun onları; onlar sorgula-nacaklardır' âyetinde de sorulacak şey, Ali b. Ebî Tâ-lib'in velâyetidir."
858- Mâlik b. Enes, İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s), o da babaları kanalıyla Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
"Kıyâmet günü olduğunda, ve Sırât cehennemin kenarına kurulduğunda, ondan ancak yanında Ali b. Ebî Tâ-lib'in velâyetiyle kurtuluş beratı bulunan kimse geçebilecektir."
859- Yine senetli bir hadiste, İmâm Muhammed b. Bâkır (a.s) babalarından, onlar da Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmişlerdir:
"Kim Sırât'ın üzerinden süratli bir rüzgar gibi geçmeyi ve cennete sorgulanmadan girmeyi istiyorsa, benim dostum, vasîm, arkadaşım ve ailem ve ümmetime halifem olan Ali b. Ebî Tâlib'in velâyetini kabul etsin; kim de cehenneme girmek istiyorsa, onun velâyetini reddetsin; Rabb'imin izzet ve celaline andolsun ki, o (Ali), Allah'ın girilmesi gereken kapısıdır; o, Sırât-ı müstakimdir; o, Kıyâmet günü, velâyetinden insanların sorgulanacağı birisidir."
860- İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s) nakledilen bir hadis de şöyledir; Resulullah (s.a.a) buyurdu ki:
"Ya Ali, Kıyâmet günü olduğunda, ben, sen ve Cebrâîl, Sırât'ın üzerinde oturacağız. Böylece senin velâyetinle kurtuluş beratı yanında olmayan hiçbir kimse, oradan geçemeyecektir."
861- Resulullah (s.a.a): "Kıyâmet günü olduğunda, Allah iki meleğe emredip Sırât üzerinde oturtacak; böylece Ali b. Ebî Tâlib'den beratı olmayan kimse oradan geçemeyecektir; kimin de yanında beratı olmazsa, Allah onu yüz üstü cehenneme atacaktır. Allah-u Teâlâ da "Durdurun onları; onlar sorgulanacaklardır" âyetinde bunu kastetmiştir."
164- İMÂM ALİ'nin (A.S) SEVGİSİ VE RAHMET KAPILARININ AÇILIŞI
862- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki kim Ali'yi severse, Allah onun kalbinde hikmeti yeşertir; doğruyu onun diline cari kılar ve onun için rahmet kapılarını açar."
165- İMÂM ALİ'nin (A.S) SEVGİSİ, (cehennem) ATEŞİNDEN KURTULUŞ VESİLESİDİR
863- Resulullah (s.a.a): "Şunu bilin ki, kim Ali'yi severse, Allah onu, (cehennem) ateşinden kurtarır."
864- Resulullah (s.a.a): "Ali'yi sevmek, (cehennem) ateşinden kurtuluştur."
166- İMÂM ALİ'nin (A.S) SEVGİSİ CENNETE GİRMEYE MUCİPTİR
865- Resulullah (s.a.a): "Ali'yi seven kimseye söyle, cennete girmeye hazırlansın!"
167- İMÂM ALİ'nin (A.S) SEVGİSİ, KERÂMET TACIDIR
866- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki kim Ali'yi severse, Allah onun başına kerâmet (yücelik) tacı ve üzerine selâmet elbisesi giydirir."
867- Resulullah (s.a.a): "Bilin ki kim Ali'yi severse, Allah onun başına kerâmet tacı giydirir; öyle bir taç ki üzerine şöyle yazılmıştır: 'Cennet ashabı, gerçek saadete kavuşanlardır ve Ali'nin Şîası, gerçek kurtuluşa erenlerdir!"
868- Resulullah (s.a.a): "Şunu bilin ki, Ali'yi sevenin başına padişahlık tacı ve üzerine kerâmet elbisesi giydirilir!"
168- İMÂM ALİ'yi (A.S) SEVEN KİMSE, RESULULLAH (S.A.A) İLE HAŞREDİLECEKTİR
869- Resulullah (s.a.a), Hz. Ali'ye (a.s) hitaben:
"Seni seven kimse, Kıyâmet gününde Peygamberlerle birlikte onların derecelerinde haşredilecektir. Kim de sana düşman olarak ölürse, fark etmez, ister Yahudi olarak ölsün, isterse Hıristiyan!"
870- Resulullah (s.a.a): "Kim Ali'yi severse, benimle ve onunla birlikte olur."
871- Senedi Câbir b. Abdullah'a dayanan bir hadiste Resulullah'ın (s.a.a) Hz. Ali'ye şöyle buyurduğu nakledilmektedir:
"Ya Ali, kim seni sever ve velâyetini kabul ederse, Allah onu cennette bizim yanımıza yerleştirir." Sonra Allah Resulü (s.a.a) şu âyeti okudu: "Takva sahibi olanlar, cennet bahçelerinde ve nehirlerin yanı başında bulunacaklardır."
872- Resulullah'tan (s.a.a) nakledilen bir başka hadiste şöyle geçmektedir:
"Kim dünya yurdunda, Ali'yi sever ve ona itâat ederse, yarın (Kıyâmet gününde) havuzumun başında bana varacaktır ve cennette benim derecemde, benimle birlikte olacaktır. Kim de Ali'ye dünya yurdunda düşman olur ve ona karşı gelirse, Kıyâmet günü ne ben onu görürüm, nede o beni görür; onu benim yanımdan uzaklaştırıp sol taraftan (cehennem) ateşine götüreceklerdir."
169- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ, KÖKÜ CENNETTE OLAN BİR AĞAÇTIR
873- Bir diğer hadiste Allah Resulü'nden (s.a.a) şöyle rivâyet edilmiştir:
"Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisi, kökü cennette ve dalları dünyada olan bir ağaçtır; kim onun dallarından bazısına tutunursa, onu cennete götürürler. Ali b. Ebî Tâlib'in düşmanlığı ise kökü (cehennem) ateşinde ve dalları dünyada olan bir ağaçtır, kim onun dallarından bazısına tutunursa, onu (cehennem) ateşine sokarlar…"
170- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ İMAN, DÜŞMANLIĞI NİFAKTIR
874- Resulullah (s.a.a), Hz. Ali'ye (a.s) hitaben:
"Seni sevmek iman ve sana düşmanlık beslemek nifaktır; cennete ilk girecek kimse, seni seven ve (cehennem) ateşine ilk girecek kimse senin düşmanındır!"
875- Senetli bir hadiste İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s) şöyle nakledilmiştir:
"Ali'yi sevmek iman ve ona düşmanlık beslemek nifaktır." Sonra İmâm (a.s) şu âyeti okudular: "Allah, imanı size sevdirdi ve onu sizin kalplerinizde süsledi."
876- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, sen, bu ümmetin Allah ve Resulü'ne ilk iman edenisin; Allah ve Resulü'ne ilk hicret edenisin; Resulü'yle en son konuşanı-vedalaşanı da yine sen olacaksın. Canımı elinde tutan (Allah'a) yemin olsun ki seni ancak Allah'ın, kalbini iman ile imtihan ettiği mümin sever ve sana ancak münafık veya kâfir olan kimse düşmanlık besler!"
877- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, seni ancak takva sahibi mümin sever ve sana ancak bedbaht olan münafık düşman olur."
878- Hz. Ümm-ü Seleme diyor ki Resulullah (s.a.a)-'den şöyle buyurduğunu duydum:
"Ali'yi ancak mümin sever ve ona ancak münafık kimse düşman kesilir."
879- Hz. Ümm-ü Seleme yine Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Ali'yi münafık olan sevmez ve mümin olan da ona düşmanlık beslemez."
880- Resulullah (s.a.a): "Ey insanlar, size yakınım olan kardeşim ve amcamın oğlu Ali b. Ebî Tâlib'i sevmeği vasiyet ediyorum; onu ancak mümin olan sever ve ona ancak münafık olan düşmanlık besler; kim onu severse, beni sevmiştir ve kim ona düşmanlık beslerse, bana düşman olmuştur; bana düşman olanı ise Allah ateşle azaplandıracaktır!"
881- Resulullah'ın (s.a.a) bir hutbesinde şöyle buyurduğu rivâyet edilmiştir:
"Size akrabam, kardeşim ve amcamın oğlu Ali b. Ebî Tâlib'i sevmeği vasiyet ediyorum; zira hiç kuşkusuz onu müminden başkası sevmez ve ona münafıktan başkası düşman olmaz."
882- Hz. Ali'nin (a.s) şöyle buyurduğu nakledilmiştir: "Vallahi beni ancak mümin olan sever ve bana ancak münafık olan buğz eder."
883- Süveyd b. Gafele Resulullah'tan (s.a.a) şöyle duy-duğunu nakletmiştir:
"Ya Ali, seni müminden başkası sevmez ve sana münafıktan başkası buğz etmez."
884- İbn Abbâs'tan şöyle rivâyet edilmiştir:
"Resulullah (s.a.a) Ali'ye (a.s) bakarak şöyle buyurdu: 'Seni ancak mümin sever ve sana ancak münafık düşman olur; kim seni severse, beni sevmiştir ve kim de sana düşman olursa, bana düşman olmuştur. Benim dostum, Allah'ın dostudur ve benim düşmanım, Allah'ın düşmanıdır. Benden sonra sana buğz eden kimsenin vay haline!"
171- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİ İMAN, DÜŞMANLIĞI KÜFÜRDÜR
885- Resulullah (s.a.a): "Ali'yi sevmek iman ve ona düşmanlık küfürdür."
886- Hz. Ali'den (a.s) Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Ali'yi, mümin olandan başkası sevmez ve ona kâfir olandan başkası düşmanlık beslemez."
887- Ali b. Hasan (veya Hüseyin) Sâih diyor ki İmâm Hasan Askeri'den (a.s) duydum ki şöyle buyuruyordu:
"Babam bana babasından, o da ceddinden, Resululla-h'ın (s.a.a) Hz. Ali'ye (a.s) şöyle buyurduğunu nakletti: "Ya Ali, seni ancak doğumu temiz (helalzade) olan birisi sever ve sana ancak doğumu bozuk (haramzade) olan birisi buğz eder; seni ancak mümin olan sever ve sana ancak kâfir olan düşman olur…"
888- Resulullah'tan (s.a.a) nakledilen bir hadiste yine şöyle geçmektedir:
"Ya Ali, sen bu ümmetin, Allah'a ve Resulü'ne ilk iman edenisin; Allah'a ve Resulü'ne ilk hicret edenisin ve Resulü'yle en son konuşacak-vedalaşacak olan da yine sensin. Canım elinde olan (Allah'a) andolsun ki seni ancak Allah'ın, kalbini iman ile imtihan ettiği kimse sever ve sana ancak münafık veya kâfir olan düşman olur."
172- NE MUTLU İMÂM ALİ'yi (A.S) SEVEN KİMSEYE!
889- İmâm Ali Rızâ (a.s), babaları kanalıyla Hz. Ali'den (a.s), o da Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
"Ya Ali, Ne mutlu seni seven ve seni tasdik eden kimseye; sana buğz eden ve seni yalanlayan kimsenin vay haline! Senin sevenlerin yedinci gökte (bile) tanınmaktadırlar!..."
890- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, Ne mutlu seni seven ve seni tasdik eden kimseye ve sana düşmanlık besleyen ve seni yalanlayan kimsenin vay haline! Seni sevenler, göklerin ehli arasında meşhurdurlar; onlar (seni sevenler), din, takva, güzel vakar ve tevazu sahibidirler; gözleri huşu dolu ve kalpleri korku içindedir. Onlar senin velâyet hakkını tanımışlardır; dilleri senin faziletini konuşmakta ve gözleri sana ve senin evlatlarından olan imâmlara muhabbet ve şefkatten dolayı ağlamaktadır. Onlar Allah'ın, kitabında emrettiği şeylere, benim emrettiğim şeylere, senin emrettiğin şeylere ve senden sonra gelecek emir sahibi imâmların Kur'ân ve sünnetten emrettikleri şeylere amel ederler. Onlar birbirleriyle sıkı ilişkiler içindedirler ve birbirlerine muhabbet beslerler. Hiç şüphesiz melekler onlara salât eder; dualarına amin der ve günah edenlerine mağfiret dilerler."
891- Resulullah (s.a.a): "Ne mutlu Ali'yi seven kimseye ve Ali'ye düşman kesilen kimsenin vay haline!"
892- Abdullah b. Abbâs, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmiştir:
"Ya Ali, kim seni sever ve sana muhabbet beslerse, ben de onu sever ve ona muhabbet beslerim. Kim de sana buğz eder ve düşmanın olursa, ben de ona buğz eder ve düşmanı olurum; zira hiç kuşkusuz sen bendensin, ben de sendenim."
173- ÇOCUKLARINIZI İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİYLE İMTİHAN EDİN
893- Enes b. Mâlik Resulullah'tan (s.a.a) nakletmiştir; buyurdu:
"Ey insanlar, çocuklarınızı onun (Ali'nin) sevgisiyle deneyin. Hiç kuşkusuz Ali, sizi bir dalalete çağırmaz ve bir hidâyetten de uzaklaştırmaz. O hâlde kim onu severse, sizden sayılır ve kim ona düşman olursa, sizden değildir."
894- Senetli bir rivâyette, Câbir b. Abdullah'tan şöyle rivâyet edilmiştir:
"Bir gün biz, Ensâr'dan bir grup ile birlikte Resululla-h'ın (s.a.a) yanındaydık. Allah Resulü (s.a.a) bize şöyle hitabetti: "Ey Ensâr topluluğu, çocuklarınızı Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisiyle imtihan edin; hangisi onu severse, bilin ki helalzadedir; hangisi de sevmezse, bilin ki haramzadedir!"
895- Rivâyet edildiğine göre, Peygamber (s.a.a), Hay-ber Savaşı gününde, ashabına şöyle emretti:
"Çocuklarınızı Ali b. Ebî Tâlib'in sevgisiyle imtihan edin; zira o, herhangi bir dalalete çağırmaz ve hiçbir hidâyetten uzaklaştırmaz. Onlardan hangisi onu severse, o sizdendir ve hangisi ona buğz ederse, sizden değildir."
174- İMÂM ALİ'NİN (A.S) SEVGİSİNİN FAZİLETİ VE DÜŞMANLIĞININ KÖTÜLÜĞÜ
896- Resulullah'tan (s.a.a) nakledilen bir hadiste Hz. Ali'ye (a.s) şöyle buyurmaktadır:
"Senin savaşın, benim savaşımdır ve senin barışın, benim barışımdır… Seni seven, cennettedir ve senin düşmanın, hiç şüphesiz ateştedir."
897- Resulullah (s.a.a): "Ali'nin savaşı, Allah'ın savaşıdır ve Ali'nin barışı, Allah'ın barışıdır."
898- Ebû Musâ Hamîdî'den nakledilen bir hadiste, Re-sulullah'tan (s.a.a) şöyle nakledilmiştir:
"Eğer, Allah senden hoşnut olduğu hâlde ona kavuşmak istiyorsan, Ali'yi kendinden hoşnut eyle; zira hiç şüphesiz onun rızâsı, Allah'ın rızâsı ve gazabı, Allah'ın gazabıdır."
899- Senetli bir hadiste, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakledilmiştir:
"Kim beni seviyorsa, mutlaka Ali'yi de sevsin; kim benim Ehlibeyt'imden birisine düşmanlık beslerse, benim şefaatimden mahrum kalır."
900- Resulullah (s.a.a): "Kim Ali'yi sever ve onun velâyetini kabul ederse, Allah ona değer verir ve kendine yakınlaştırır; kim de Ali'ye buğz eder ve ona düşman olursa, Allah ona gazaplanır ve onu rezil eder."
901- Senetli bir hadiste, İmâm Cafer-i Sâdık (a.s) kanalıyla babalarından, Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Cebrâîl, celâli yüce Rabb'im tarafından bana gelerek, şöyle dedi: 'Ey Muhammed, Allah (azze ve celle), sana selâm söylüyor ve buyuruyor ki: 'Kardeşin Ali'ye müjde ver ki, hiç şüphesiz ben, onu seveni azap etmeyeceğim ve ona düşman olana da merhamet etmeyeceğim."
902- Abdullah b. Ömer, Resulullah'ın (s.a.a) Hz. Ali'yi (a.s) yerine halife bıraktığında ona şöyle buyurduğunu nak-letmiştir:
"Senin düşmanının, benim düşmanım ve benim düş-manımın, Allah'ın düşmanı, yine senin dostunun, benim dostum ve benim dostumun da Allah'ın dostu olmasına razı değil misin?"
903- Resulullah (s.a.a), Hz. Ali'ye (a.s) hitaben:
"Kıyâmet günü olduğunda, ya Ali seni, nurdan bir tahtın üzerinde getireceklerdir; başında, nuru parlayan ve mahşer ehlinin gözlerini alan bir taç bulunacaktır. Bunun üzerine, Allah (celle celaluhu) tarafından şöyle bir nida yükselecek: 'Nerededir, Muhammed Resulullah'ın vasîsi?' Sen, 'İşte ben, buradayım' diye cevap vereceksin. Münâdî tekrar şöyle seslenecek: 'Seni seveni cennete ve sana düşmanlık yapanı (cehennem) ateşine sok; zira cennet ve ateşi bölen sensin."
904- Senetli bir hadiste, İmâm Ali Rızâ'nın (a.s), babaları kanalıyla, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle naklettiği yer al-mıştır:
"Ya Ali, sen benim kardeşim, vezirim, dünya ve ahi-rette sancaktarım ve havuzumun sahibisin; kim seni severse, beni sevmiştir ve kim de sana buğz ederse, bana buğz etmiştir."
905- Emirü'l-Müminin Hz. Ali'den (a.s) şöyle nakledilmiştir:
"Eğer, bana düşman olsun diye şu kılıcımla müminin burnunun üzerinden vursam, yine de bana düşman olmaz ve eğer, bütün dünyayı (dünya nimetlerini) beni sevsin diye münafığın önüne döksem, yine de beni sevmez. Zira, Ümmî Peygamber'in (s.a.a) diline şöyle cari oldu: 'Ya Ali, mümin sana buğz etmez ve münafık olan seni sevmez."
906- Saîd b. Müseyyib, Zeyd b. Sâbit'ten, Resululla-h'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Kim, ben hayatta iken ve benim vefatımdan sonra Ali'yi severse, Allah, güneş doğup battığı sürece, onun için iman ve emniyeti yazar (dünya var oldukça, iman ve emniyetini kaybetmez); kim de ben hayatta iken ve vefatımdan sonra ona düşmanlık beslerse, cahiliye ölümüyle ölmüş olur ve bütün yaptıklarından da hesaba çekilir."
907- Yahyâ b. Abdurrahman-ı Ensârî diyor ki; Resu-lullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu duydum:
"Kim Ali'yi hayatında ve vefatından sonra severse, Allah-u Teâlâ, güneş doğup battığı sürece, onun için emniyet ve imanı yazar. Kim de Ali'ye, onun hayatında ve vefatından sonra buğz ederse, ölümü cahiliye ölümü olur ve İslam'da çıkardığından (bidatten) dolayı hesaba çekilecektir."
908- Abdullah diyor ki: Peygamber'i (s.a.a) gördüm ki, Ali'nin elinden tuttuğu hâlde şöyle buyuruyordu:
"Allah, benim velimdir, ben de senin velinim. Sana düşman olana düşmanım, seninle barışık olanla barışığım."
909- İmâm Cafer-i Sâdık (a.s), senetli bir hadiste, babaları kanalıyla, Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Hiç şüphesiz, cennet, Ali'yi sevenlere müştaktır. Onun aydınlığı Ali dostlarına şiddetlidir; hatta cennete girmeden dünyada oldukları zamanda dahi; (cehennem) ateşi de Ali'nin düşmanlarına şiddetle öfke kusar; hatta ona girmeden önce bu dünyada dahi."
910- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, kim seni severse, hiç kuşkusuz beni sevmiştir ve beni seven de Allah'ı sevmiş olur; kim sana buğz ederse, şüphesiz bana buğz etmiş olur ve kim de bana buğz ederse, hiç şüphesiz Allah'a buğz etmiş olur. Allah'a buğz eden kimsenin üzerine de Allah'ın, meleklerin ve bütün insanların laneti olsun!"
911- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, kim seni sever ve sana muhabbet beslerse, ben de onu sever ve ona muhabbet beslerim; kim de sana buğz eder ve sana düşmanlık beslerse, ben de ona buğz eder ve düşmanlık beslerim; zira hiç kuşkusuz sen bendensin ben de senden."
912- Resulullah (s.a.a): "Kim, beni seviyorsa, mutlaka Ali'yi de sevsin. Kim, Ali'ye düşman olursa, bana düşman olmuştur ve bana düşman olan, şüphesiz Allah'a düşman olmuştur. Allah'a düşman olan kimseyi de Allah ateşe sokacaktır."
913- Resulullah (s.a.a), Hz. Ali'ye (a.s) hitaben:
"Senin dostun, benim dostumdur ve benim dostum, Allah'ın dostudur; senin düşmanın, benim düşmanımdır ve benim düşmanım, Allah'ın düşmanıdır. Benden sonra sana buğz eden kimsenin vay haline!"
914- İbn Abbâs, Resulullah'tan (s.a.a) nakletmiştir; şöyle buyurdu:
"Kim, Allah'ın kendisi için bütün hayırları bir araya toplamasını istiyorsa, benden sonra Ali'yi ve onu sevenleri, sevsin ve onun düşmanlarına, düşman olsun."
915- Mufazzal, İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s), o da babalarından, onlar da Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmişlerdir:
"Hiç kuşkusuz, Allah (azze ve celle) Ali'yi, kendisiyle yaratıkları arasında bir nişane olarak belirlemiştir. O hâlde kim onu tanırsa, mümin olur, kim onu inkâr ederse, kâfir olur; kim ona cahil kalırsa, yolunu şaşırır... Kim onun velâyeti ile (mahşere) gelirse, cennete ve kim onun düşmanlığı ile gelirse ateşe girer."
175- İMÂM ALİ (A.S) HAKKINDA AŞIRI GİTMENİN HÜKMÜ
916- Emirü'l-Müminin Ali (a.s): "Bizim hakkımızda guluvv yapmaktan (aşırı gitmekten) sakının. Bizim hakkımızda '(Allah'ın) rubûbiyeti altında olan kullar' deyin, sonra bizim faziletimizde, istediğiniz şeyi söyleyebilirsiniz."
917- Emirü'l-Müminin Ali (a.s): "Benimle ilgili iki kişi helak olacaktır: Guluvv eden (uluhiyet sıfatlarını atfeden) sevenim ve kinci düşmanım."
918- Emirü'l-Müminin Ali (a.s): "Benimle ilgili iki kişi helak olacaktır: Aşırı (ölçüsüz) sevenim ve buğz eden düşmanım."
919- Ebû Hamza Sümâlî diyor ki; İmâm Muhammed Bâkır (a.s), bana hitaben şöyle buyurdu:
"Ey Ebâ Hamza, Ali'yi Allah'ın yücelttiği yerden aşağı indirmeyin ve Allah'ın koyduğu yerden de yukarıya çıkarmayın…"
920- Senetli bir hadiste Hişâm, İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s) şöyle nakletmektedir:
"Bir topluluk, Emirü'l-Müminin'in (a.s) yanına gelip, ona şöyle seslendiler: 'Selâm olsun sana, ey bizim Rabb'imiz.' Bunu duyan Ali (a.s), onları tövbe etmeye davet etti; ama onlar bundan çekinince, bir çukur kazdı ve içinde ateş yaktı; sonra bir çukur da onun yanında kazıp, iki çukurun arasını birbirine bağladı. Onlar tevbe etmemekte direnince, onları da öbür çukura, yerleştirdi ve bu şekilde orada öldüler."
921- Bir diğer senetli hadiste, İmâm Rızâ (a.s), babaları kanalıyla Hz. Ali'den (a.s), Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Ya Ali, sende İsâ b. Meryem'e olan bir benzerlik vardır. Onu, bir topluluk sevdi ve sevgilerinde aşırı gittikleri için helak oldular. Bir grup da onun düşmanlığında aşırı gidip, helak oldular. Üçüncü bir grup ise, orta yolu tuttular ve kurtuldular."
922- Emirü'l-Müminin Ali (a.s): "Benim hiçbir suçum olmadan, benimle ilgili iki kişi helak olacaktır: Aşırı seven ve aşırı buğz eden. Biz onların, bizim hakkımızda guluvv edip, bizi haddimizin üzerine çıkarmalarından beriyiz; aynı Hz. İsâ b. Meryem'in Hıristiyanlardan beri olduğunu ilan ettiği gibi…"
İMÂM ALİ (A.S) VE ŞÎALARI
176- İMÂM ALİ (A.S) VE ŞÎALARININ FAZİLETİ
923- Senetli olarak Muhammed b. Müslim Es-Sekafî, İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s) Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmektedir:
"Arş'ın sağ tarafında bir topluluk duracaktır ki, yüzleri nurdan olan bu topluluk, nurdan minberler üzerinde yer alacaklardır… Onlar Ali'nin Şîalarıdır ve Ali de onların imâmı."
924- İbn Abbâs Resulullah'tan (s.a.a) Hz. Ali'ye (a.s) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Ya Ali, senin Şîalarındır Kıyâmet günü kurtuluşa erenler; kim onlardan bir tanesine hakaret ederse, sana hakaret etmiştir ve kim sana hakaret ederse, bana hakaret etmiş sayılır; böyle bir kimseyi de Allah ebedi olarak kalmak üzere (cehennem) ateşine sokacaktır, ne de kötü bir dönüş yeridir! Ya Ali, sen bendensin, ben de senden; senin ruhun, benim ruhumdan ve senin tıynetin, benim tıynetimdendir. Senin Şîaların bizim tıynetimizin artanından yaratılmışlardır. O hâlde, kim onları severse, bizi sevmiştir; kim de onlara buğz ederse, bize buğz etmiştir; kim onlara düşman olursa, bize düşman olmuştur ve kim onlara muhabbet beslerse, bize muhabbet beslemiştir. Ya Ali, senin Şîalarının günahları ve kusurları affedilir. Ya Ali, ben, yarın 'makam-ı mahmûd'da durduğum zaman, senin Şîalarının şefâatçisi olacağım; bunu onlara müjdele. Ya Ali, senin Şîan (taraftarın), Allah'ın Şîasıdır ve sana yardım edenler, Allah'a yardım edenlerdir; senin dostların, Allah'ın dostlarıdır ve senin hizbin, Allah'ın hizbidir. Ya Ali, senin velâyetini kabul eden, saadete kavuşur ve sana düşmanlık besleyen bedbaht olur. Ya Ali, cennette senin için bir hazine vardır; sen cennetin Zülkarneyn'isin. Hamd alemlerin Rab-b'ine mahsustur. Allah'ın salâtı, yaratıklarının en üstünü olan Muhammed'e ve onun tertemiz, seçkin ve seçilmiş Ehlibeyt'ine olsun."
925- Câbir b. Yezid, İmâm Muhammed Bâkır (a.s)-'dan, babaları kanalıyla, Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Cennet, ben girmeden önce, peygamberlere haramdır ve biz Ehlibeyt'in Şîaları girmeden önce diğer milletlere haramdır."
926- Ebû Akîl, diyor ki: Biz, Emirü'l-Müminin Ali b. Ebî Tâlib'in (a.s) yanında olduğumuz bir sırada, şöyle buyurdu:
"Bu ümmet, yetmiş üç fırkaya bölünecektir. Canımı elinde tutana andolsun ki, fırkaların hepsi yollarını şaşmışlardır; bana uyan ve benim Şîalarımdan olanlar hariç."
927- Yine Emirü'l-Müminin'den (a.s) şöyle nakledilmiştir:
"Bu ümmet, yetmiş üç fırkaya ayrılacaktır. Bunlardan yetmiş ikisi ateşte ve bir tanesi cennette olacaktır. Allah-u Teâlâ onların hakkında şöyle buyurmaktadır: 'Yarattıklarımızdan, daima hakka ileten ve adaleti hak ile yerine getiren bir topluluk bulunur.' (A'râf, 181) Onlar ise ben ve Şîalarımdır."
928- Hz. Ali (a.s), Resulullah'a (s.a.a) şöyle arz etti:
"Ya Resulallah, 'Fırkay-ı Nâciye' (kurtuluş ehli olan fırka) kimlerdir?" Allah Resulü (s.a.a) şöyle cevap verdiler: "Senin ve arkadaşlarının üzerinde oldukları şeye sarılanlardır."
929- Resulullah (s.a.a): "Ümmetim arasında parçalanma ve ihtilaf olacaktır. O zaman bu (Ali) ve arkadaşları hak üzere olacaklardır."
930- Senetli bir şekilde, Hz. Ali'den (a.s) şöyle nakledilmiştir:
"Kıyâmet günü olduğunda insanlar, annelerinin isimleriyle çağırılacaklardır; benim taraftarlarım ve beni sevenler hariç. Onlar kendi isimleriyle çağırılacaklardır; temiz bir doğuma sahip oldukları için."
931- İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s) şu şekilde nakledilmiştir:
"Kıyâmet günü olduğunda, yaratıkların hepsi, annelerinin isimleriyle çağırılacaklardır; biz ve taraftarlarımız hariç. Zira bizim aramızda gayri meşru bir durum yoktur."
932- Muhammed b. Hanefiyye, babası Hz. Ali'den (a.s) şöyle nakletmektedir:
"Bir gün ben uyuyordum. Birden Resulullah (s.a.a) içeriye girdi; bana baktı ve ayağıyla bana dokundu ve şöyle buyurdu: 'Kalk ayağa, babam, anam sana feda olsun. Cebrâîl bana geldi ve şöyle dedi: 'Şuna müjde ver ki, hiç şüphesiz Allah-u Teâlâ, imâmları onun sulbünde karar kılmıştır. Yine şüphesiz Allah-u Teâlâ, onu, zürriyetini, Şîalarını ve sevenlerini bağışlar. Kim, ona ta'n eder ve hakkını yerse, böyle birisi ateşe girecektir."
933- Rayyân b. Salt, İmâm Ali Rızâ'dan (a.s), babaları kanalıyla, Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmiştir:
"Ali'nin Şîasıdır, Kıyâmet gününde kurtuluşa erecek kimseler."
934- Resulullah (s.a.a): "Ali ve onun Şîasıdır Kıyâmet gününde gerçek kurtuluşa erenler."
935- Resulullah (s.a.a): "Ümmetimden, cennete yetmiş bin kişi sorgusuz sualsiz gireceklerdir." Sonra yüzünü Ali'ye (a.s) dönerek şöyle devam ettiler: "Onlar senin Şîalarındır, sen de onların imâmısın."
936- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, Allah seni, aileni, Şîalarını, Şîalarını sevenleri ve Şîalarını sevenlerin sevenlerini Allah bağışlamıştır. Müjdeler olsun sana, 'enze' (koparılmış) ve 'betîn' (dolu) sensin; (ilim ile dolmuş ve ) şirkten koparılmışsın."
937- Muhammed b. Abdurrahman diyor ki İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s) Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu duydum:
"Ali'nin Şîasını küçümsemeyin; onlardan bir tek kişi, (iki büyük Arap kabilesi olan) Rabia ve Muzar kabilelerinin sayısınca insana şefaat edeceklerdir."
938- Hz. Fâtıma'dan (a.s) Resulullah'ın (s.a.a) Hz. Ali'ye (a.s) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Ey Ebû Tâlib'in oğlu, şunu bil ki sen ve senin Şîaların cennettedir."
939- İbn Ebî Necrân diyor ki İmâm Ebu'l-Hasan'dan (a.s) şöyle buyurduğunu duydum:
"Kim, bizim Şîamızla düşmanlık yaparsa, bizimle yapmıştır; kim de onlara sevgi beslerse, bizi sevmiştir; zira onlar bizdendir ve bizim tıynetimizden yaratılmışlardır. Onları seven, bizdendir ve onlara buğz eden bizden değildir…"
177- BİZİM ŞÎALARIMIZ, ALLAH'IN ARŞ'INA EN YAKIN OLAN KİMSELERDİR
940- Ebû Hamza, İmâm Cafer-i Sâdık'ın (a.s) şöyle buyurduğunu nakletmektedir:
"Kıyâmet gününde, biz Ehlibeyt'ten sonra, Allah'ın Ar-ş'ına yaratıkların en yakını olanı bizim Şîalarımızdır."
179- İMÂM ALİ'NİN (A.S) ŞÎALARININ BAZI ÖZELLİKLERİ
941- Ebû Basîr, İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s) şöyle nakletmiştir:
"Bizim Şîamız, takva ve çaba ehlidir; vefa ve emanet ehlidir; zühd ve ibâdet ehlidir; gece ve gündüz boyu (farz ve nafileden oluşan) 51 rekât namaz ehlidir; onlar gece ibâdet eder, gündüzleri oruç tutarlar; mallarının zekâtını verir ve Beytullah'ın haccını yerine getirirler ve her haramdan kaçınırlar."
942- Mufazzal ise İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s) şöyle nakletmektedir:
"Cafer'in Şîası, ancak mide ve cinsel iffete sahip olan, (Allah yolunda) çok çaba gösteren, Rabbi için amel edip onun sevabını ümid eden ve cezasından korkan kimsedir. Eğer böyle vasıflara sahip olanları görürsen, işte onlardır Cafer'in Şîaları!"
943- İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s) bir de şöyle nakledilmiştir:
"Dilde iddia edip de amellerimizde ve eserlerimizde bize ters düşen kimse, bizim Şîamızdan değildir. Evet bizim Şîamız, hem diliyle, hem de kalbiyle bize muvafık olan ve eserlerimize uyan ve amellerimize amel eden kimselerdir, onlardır bizim gerçek Şîamız."
944- İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s) şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Ali'nin Şîası, bizim velâyetimizde birbirlerine bağış-ta/katkıda bulunan, bizim dostluğumuzda birbirlerini seven kimselerdir, onlar, (birilerine) gazaplandıklarında zulmetmezler; razı olduklarında ise aşırılığa düşmezler; onlar, komşuluk yaptıklarına bereket vesilesidirler ve haşir neşir oldukları kimselere karşı da selamet ve barış içinde olurlar."
945- İmâm Cafer-i Sâdık (a.s): "Allah, bizim Şîalarımıza merhamet eylesin; onlar, bizim tıynetimizin artanından yaratılmış ve bizim velâyet suyumuzla yoğrulmuşlardır; onlar, bizim üzüntümüze üzülür, sevincimize sevinirler."
946- İmâm Muhammed Bâkır (a.s) kendisinden nakledilen bir hadiste Câbir'e hitaben şöyle buyurmaktadır:
"Ey Câbir, Şîamıza benden selâm söyle ve onlara bildir ki bizimle Allah (azze ve celle) arasında akrabalık yoktur; O'na ancak itâat ederek yakınlaşılır."
947- Câbir Cu'fî diyor ki İmâm Muhammed Bâkır (a.s) şöyle buyurdu:
"Ey Câbir, Şîalığı seçen bir kimse, sadece biz Ehlibeyt'i sevdiğini söylemekle yetinebilir mi? Vallahi bizim Şîamız, ancak Allah'tan korkan ve ona itâat eden kimsedir; onlar, ancak tevazu, huşu, emaneti (sahibine) eda etmek, Allah'ı çok anmak, oruç tutmak, namaz kılmak, anne babaya iyilik etmek ve fakir komşulara, meskenet ehline, borçlulara ve yetimlere karşı sorumlu davranmakla tanınırlar!"
948- Câbir'in İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s) naklettiği bir diğer hadis ise şöyledir:
"Bizim Şîamız, ancak Allah (azze ve celle)'ye itâat eden kimsedir."
179- İMÂM ALİ'NİN (A.S) ŞÎALARININ BAZI ALAMETLERİ
949- İmâm Hasanü'l-Müctebâ'dan (a.s) şöyle nakledil-miştir:
"Kim Ali'ye (a.s) (gerçek anlamda) uyarsa, işte odur gerçek Şîî!"
950- İmâm Muhammed Bâkır (a.s): "…Kim, Allah'a karşı itâatkar olursa, o bizim gerçek dostumuzdur; kim de ona karşı gelirse, o bizim düşmanımızdır. Yarın bizim velâyetimize ancak, amel, fazilet ve takva ile ulaşılır!"
951- İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s) nakledilen bir hadiste, İmâm (a.s) Câbir'e şöyle buyurmaktadır:
"Ey Câbir, Ali'nin (a.s) Şîası ancak o kimsedir ki, sesi kendi kulağını aşmaz; düşmanlığı kendi bedeninden öteye geçmez; bizim düşmanlarımızı methetmez; bize buğz eden kimseyle ilişkide olmaz ve bizi ayıplayan kimseyle oturup kalkmaz. Ali'nin Şîası, köpekler gibi ses çıkarmaz; kargaların tamahına sahip olmaz…"
952- Resulullah'tan (s.a.a) nakledilen bir hadiste şöyle geçmektedir:
"Hiç kuşkusuz bizim Şîamız, bizi izleyen ve amellerimizde bize uyan kimsedir…"
953- Ebdulazim'den, İmâm Ali Rızâ'nın (a.s) kendisine hitaben şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Ey Abdulazim, benim dostlarıma selâmımı ilet ve onlara de ki, kendi nefislerinde Şeytana bir (nüfuz) yolu bırakmasınlar…"
180- İMÂM ALİ'nin (A.S) ŞÎASINI ŞUNLARLA İMTİHAN EDİN
954- Emirü'l-Müminin Ali'den (a.s) şöyle nakledilmiştir:
"Benim Şîalarımı iki hasletle deneyin; eğer bu iki haslet onlarda olursa, onlar benim Şîamdırlar: Namaz vakitlerini korumaları (namazlarını vakitlerinde kılmaları) ve mallarını mümin kardeşleriyle paylaşmaları. Eğer bu iki haslet olmazsa, (benden) uzaktırlar, uzak!"
955- Senetli bir hadiste İmâm Cafer-i Sâdık'tan (a.s) şöyle nakledilmiştir: "Bizim Şîalarımızı, üç yerde imtihan edin: Namazı ne kadar koruyup korumadıklarında; sırlarını bizim düşmanlarımızdan ne kadar koruyup korumadıklarında ve mallarını mümin kardeşleriyle ne kadar paylaşıp paylaşmadıklarında!"
İMÂM ALİ'YE (A.S) KARŞI DÜŞMANLIĞIN SONUÇLARI
181- İMÂM ALİ'YE (A.S) KARŞI DÜŞMANLIĞIN SONUÇLARI
956- İmâm Hasanü'l-Müctebâ (a.s) babası Emirü'l-Mü-minin'den (a.s) Resulullah'ın (s.a.a) kendisine şöyle buyurduğunu nakletmektedir:
"Ensâr'dan sana ancak aslı Yahudî olan kimse buğz eder."
957- Abdullah b. Mes'ûd, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle duyduğunu nakletmektedir:
"Kim, bana ve getirdiğim şeylere iman ettiğini zannettiği hâlde Ali'ye düşmanlık beslerse, yalancıdır ve mümin değildir."
958- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, beni sevdiğini zannedip sana düşmanlık besleyen kimse yalancıdır; kim seni severse, beni sevmiştir ve beni seven de hiç şüphesiz Allah'ı sevmiştir; Allah da bir kimseyi severse, onu cennete götürür. Kim sana buğz ederse, bana buğz etmiştir; bana buğz eden kimseye de Allah buğz eder; Allah da bir kimseye buğz ederse, onu (cehennem) ateşine sokar."
959- Senetli bir hadiste Hz. Ali'den (a.s) Resulullah'ın (s.a.a) kendisine hitaben şöyle buyurduğu nakledilmektedir:
"Ya Ali, bir kul Hz. Nûh'un, kendi kavminde kaldığı süre kadar Allah azze ve celle'ye ibâdet etse, Uhud dağı büyüklüğünde altını olsa ve onu Allah yolunda infak etse, bin yıl yaya olarak hacca gidecek kadar uzun bir hayat yaşasa, sonra da Safâ ile Merve arasında mazlum olarak öldürülse, ama seni sevmezse ya Ali, cennetin kokusunu bile almayacaktır ve ona asla giremeyecektir!"
960- İbn Abbâs'tan şöyle nakledilmiştir:
"Adamın biri, Resulullah'a (s.a.a), kendisini cennete götürecek bir ameli sorunca, Allah Resulü (s.a.a) şöyle buyurdu: 'Farz namazlarını kıl; Ramazan orucunu tut; cenabetten guslederek temizlen ve Ali'yi sev; sonra hangi kapıdan istersen cennete gir! Beni hak olarak peygamberliğe seçen (Allah'a) and olsun ki eğer bin yıl namaz kılsan, bin yıl oruç tutsan, bin yıl hac yapsan, bin kere (Allah yolunda) savaşsan, bin köle azad etsen, Tevrât, İncil, Zebûr ve Furkân'ı (Kur'ân'ı) okusan, bütün peygamberlerle görüşsen ve her peygamberle birlikte bin yıl Allah'a ibâdet ve kullukta bulunsan, her peygamberle birlikte bin savaşa katılsan ve her peygamberle birlikte bin kere hac yapsan, sonra da ölsen, ama kalbinde Ali ve evlatlarının sevgi ve muhabbeti bulunmazsa, Allah seni münafıklarla birlikte (cehennem) ateşine sokacaktır!"
961- Câbir b. Abdullah-i Ensârî Resulullah'ın (s.a.a) Hz. Ali'ye (a.s) hitaben şöyle buyurduğunu nakletmektedir:
"Ya Ali, eğer ümmetim sana düşmanlık beslerse, hiç kuşkusuz Allah onları yüzüstü ateşe atacaktır!"
182- İMÂM ALİ'YE (A.S) SÖVEN, PEYGAMBER'e (S.A.A) SÖVMÜŞTÜR
962- İbn Abbâs şöyle nakletmiştir Allah Resulü'nden (s.a.a):
"Kim Ali'ye söverse, bana sövmüştür; bana söven de Allah'a sövmüştür; kim de Allah'a söverse, Allah onu cehennem ateşine sokar ve onun için büyük-kalıcı bir azap vardır."
963- İmâm Hasanü'l-Müctebâ (a.s) kendisinden rivâyet edilen bir hadiste Resulullah'ın (s.a.a) şöyle buyurduğunu nakletmektedir:
"Kim Ali'ye söverse, hiç kuşkusuz bana sövmüş olur, bana söven, kesinlikle Allah'a sövmüş olur; Allah'a söveni ise Allah, ebedi olarak kalacağı cehennem ateşine sokacaktır ve onun için kalıcı bir azap vardır…"
183- İMÂM ALİ'DEN (A.S) AYRILAN, PEYGAMBER'DEN (S.A.A) AYRILMIŞTIR
964- Resulullah (s.a.a): "Kim, Ali'den ayrılırsa, benden ayrılmıştır ve kim benden ayrılırsa, Allah azze ve celle'den ayrılmış olur."
965- Hz. Ali'den (a.s) rivâyet edilen senetli bir hadiste, Resulullah'ın (s.a.a) kendisine hitaben şöyle buyurduğu nakledilmiştir:
"Ya Ali, kim senden ayrılırsa, benden ayrılmıştır ve kim benden ayrılırsa, Allah (azze ve celle)'den ayrılmıştır."
184- İMÂM ALİ'YE (A.S) DÜŞMANLIK BESLEYEN, CAHİLİYE ÜZERE ÖLMÜŞ OLUR
966- İbn Abbâs diyor ki; Resulullah (s.a.a), Hz. Ali'ye (a.s) hitaben şöyle buyurdu:
"Kim, seni severse, Allah onun sonunu emân ve imanla hatmeder ve kim sana düşmanlık beslerse, Allah onu cahiliye ölümüyle öldürür."
967- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, kim sana buğz ettiği hâlde ölürse, cahiliye ölümüyle ölmüştür. Allah onun İslam'da amel ettiği şeyleri hesaba katmayacaktır (yaptığı iyi ameller ona bir fayda vermeyecektir)."
968- Enes b. Mâlik diyor ki; Peygamber (s.a.a), Ali b. Ebî Tâlib'e bakarak şöyle buyurdu:
"Ya Ali, kim sana düşman olursa, Allah onu cahiliye ölümüyle öldürmüş olur ve Kıyâmet günü yaptığı (kötü) amellerden dolayı onu sorgulayacaktır."
185- İMÂM ALİ'YE (A.S) DÜŞMANLIK BESLEYEN, İSLÂM DIŞINDA BİR HÂL ÜZERE ÖLMÜŞ OLUR
969- Behz b. Hekim, babasından, o da dedesinden, Re-sulullah'ın (s.a.a) Hz. Ali'ye şöyle buyurduğunu duyduğunu nakletmiştir:
"Ya Ali, sana düşman olduğu hâlde ölen bir kimse, fark etmez ki Yahudi olarak ölmüş olsun veya Hıristiyan olarak."
186- İMÂM ALİ'YE (A.S) DÜŞMANLIK BESLEYEN, KIYÂMET GÜNÜNDE PİŞMAN OLACAKTIR
970- Resulullah (s.a.a): "Kim Ali'yi severse, kökü temiz olur ve kim ona düşmanlık beslerse, Kıyâmet gününde pişman olacaktır."
187- İMÂM ALİ'YE (A.S) DÜŞMANLIK BESLEYEN, CEHENNEMDE EBEDÎ OLARAK KALACAKTIR
971- Ebû Basîr, İmâm Muhammed Bâkır'dan (a.s) şöyle duyduğunu nakletmiştir:
"Ali'nin düşmanları, ebedi olarak, (cehennem) ateşinde kalacaklardır. Allah da şöyle buyurmaktadır: "Onlar, ondan asla çıkmayacaklardır."
188- RESULULLAH'IN (S.A.A) BEDDUASI
972- İmâm Ali Rızâ'nın (a.s) babaları kanalıyla Resu-lullah'tan (s.a.a) şöyle rivâyet ettiği nakledilmiştir:
"Ali bendendir, ben de Ali'denim; Allah, Ali'yle savaşanı öldürsün ve Ali'ye muhalefet edene, Allah lanet etsin. Ali, benden sonra yaratıkların imâmıdır. Kim Ali'den öne geçerse, benden öne geçmiştir, kim ondan ayrılırsa, benden ayrılmıştır; kim başkasını ona tercih ederse, bana tercih etmiştir. Ben onunla barışık olanla barışığım ve onunla savaşana karşı savaş hâlindeyim, onu sevenin dostu ve ona düşman olanın düşmanıyım."
973- Resulullah (s.a.a), Hz. Ali'ye (a.s) hitaben: "Ya Ali, Allah seninle savaşanı öldürsün ve sana düşman olana düşman olsun."
189- İMÂM ALİ'YE (A.S) EZİYET EDEN, RESULULLAH'A (S.A.A) EZİYET ETMİŞTİR
974- Resulullah (s.a.a): "Kim, Ali'ye eziyet ederse, bana eziyet etmiştir. Bana eziyet eden de Allah'a eziyet etmiştir."
975- Senetli bir hadiste de, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakledilmiştir:
"Kim, Ali'ye eziyet ederse, hiç şüphesiz bana eziyet etmiştir." Bu sözü üç defa tekrarladı.
976- Resulullah (s.a.a): "Ali'yi seven, hiç şüphesiz beni sevmiştir. Ali'ye düşman olan, hiç şüphesiz bana düşman olmuştur. Ali'ye eziyet eden, hiç kuşkusuz bana eziyet etmiştir ve bana eziyet eden ise şüphesiz Allah (azze ve celle)'ye eziyet etmiştir."
190- İMÂM ALİ'YE (A.S) DÜŞMANLIK BESLEYEN, Resulullah'a (s.a.a) DÜŞMANLIK BESLEMİŞTİR
977- Abdullah b. Mes'ûd, Resulullah'tan (s.a.a) şöyle nakletmektedir:
"Kim, beni seviyorsa, mutlaka Ali'yi de sevsin; kim de Ali'ye düşmanlık yaparsa, bana düşmanlık yapmıştır ve kim bana düşmanlık yaparsa, hiç şüphesiz Allah (azze ve celleye)'e düşmanlık yapmıştır; Allah'a düşmanlık yapanı da Allah (cehennem) ateşine sokar."
978- Selmân da, Resulullah'ın (s.a.a) Hz. Ali'ye (a.s) şöyle buyurduğunu rivâyet etmiştir:
"Ya Ali, seni seven, benim sevenimdir ve sana düşman olan, banim düşmanımdır."
191- İMÂM ALİ (A.S) İLE SAVAŞAN, RESULULLAH (S.A.A) İLE SAVAŞMIŞTIR
979- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, beni sevdiğini zannedip de sana düşman kesilen, yalancıdır. Ya Ali, kim seninle savaşırsa, hiç şüphesiz benimle savaşmıştır; benimle savaşan ise şüphesiz Allah'la savaşmıştır. Ya Ali, sana düşman olan, bana düşman olmuştur; bana düşman olan ise hiç kuşkusuz Allah'a düşman olmuştur ve Allah böyle bir kimseyi helak edecek ve cehennem ateşine sokacaktır."
980- Resulullah (s.a.a): "Ya Ali, senin savaşın, benim savaşımdır ve senin barışın, benim barışımdır."
192- İMÂM ALİ'yi (A.S) YALNIZ BIRAKAN, YALNIZ KALIR
981- Zeyd b. Sûhan, Hüzeyfe b. Yemân'dan nakletmiştir; Resulullah'tan (s.a.a) duydum ki şöyle buyuruyordu:
"Ali, iyilerin emiri ve fâcirlerin katilidir; ona yardım edene, yardım edilir ve onu yalnız bırakan, yalnız kalır. Bilin ki, hiç şüphesiz, hak onunla birliktedir, onu takip eder. O hâlde, siz de sürekli onunla birlikte olun."
982- Kâsım b. Abdülgaffar, Resulullah'ın (s.a.a) şöyle dua ettiğini duyduğunu nakletmektedir:
"Allah'ım, Ali'ye yardım edene, yardımcı ol. Allah'ım, Ali'ye değer verene, değer ver. Allah'ım, Ali'yi yalnız bırakanı, yalnız bırak."